Rusko požaduje od Ukrajiny 1,66 miliardy USD za júnové dodávky plynu

13.05.2014 Celý región

Moskva 13. mája (TASR) - Gazprom požaduje od Ukrajiny, aby vopred zaplatila za júnové dodávky plynu 1,66 miliardy USD (1,21 miliardy eur).

Ruský štátom kontrolovaný koncern tiež vyhlásil, že v ukrajinských zásobníkoch je len polovica plynu potrebná na to, aby sa zabezpečili bezproblémové dodávky počas zimy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Gazprom uviedol, že júnový účet za plyn vychádza z toho, že Ukrajina bude počas mesiaca odoberať kontraktom stanovený objem 114 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne. To znamená 3,4 miliardy m3 plynu za celý jún.

"Ak zoberieme do úvahy dni pracovného pokoja, Naftogaz by mal zaplatiť tento účet do 2. júna a od 3. júna bude spoločnosť dostávať len plyn, za ktorý zaplatila," uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Ukrajina tak má za júnové dodávky plynu zaplatiť 1,658 miliardy USD, keďže za 1000 m3 má platiť 485 USD. Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz potvrdila, že dostala od Gazpromu spomínaný účet, ale k záležitosti sa ďalej nevyjadrila.

Moskva v pondelok (12. 5.) zopakovala, že zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak Kyjev dopredu nezaplatí za júnové dodávky. Rusko upozornilo, že od zaplatenia budú závisieť aj ďalšie rokovania o dodávkach plynu.

Gazprom tvrdí, že Ukrajina mu za dodávky plynu dlhuje 3,51 miliardy USD. V uplynulých týždňoch ruský koncern už varoval Kyjev, že bude od júna vyžadovať platbu vopred. Ruské ministerstvo energetiky predtým vyhlásilo, že posledný termín na platbu je 31. máj.

Ruský prezident Vladimir Putin v apríli varoval európskych zákazníkov, že dodávky plynu do Európy môžu byť prerušené, ak Gazprom zastaví dodávky Ukrajine.
 

Vyberte región